Nederlands
Gamereactor
previews
Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey hands-on

De kronieken van een geweldige reis.

2017 gaat waarschijnlijk de geschiedenisboeken in als het jaar van Nintendo's verlossing. Na een lastige periode afgeleid van een niet-zo-briljante console generatie (lees Wii U) is het Japanse bedrijf met de lancering van de Nintendo Switch weer terug op het goede pad. Ondanks een niet-zo-grote line-up, tenminste in de eerste levensmaanden, heeft de Nintendo Switch respectabele titels die geloofd worden door publiek en critici. The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Splatoon 2, Mario Kart 8 Deluxe en tenslotte het vers uitgebrachte Mario + Rabbids Kingdom Battle zijn geweldige titels die de console in zijn eerste jaar uitstekend ondersteunen, en deze zijn slechts een heerlijke start van wat, er vanaf nu, ons staat te wachten op dit hybride platform. Want, en daar komen we snel genoeg achter, Nintendo's ambities zijn groter dan ooit.

Het zou geen Nintendo-console zijn zonder zijn de iconische mascotte Mario en voor de gelegenheid heeft het Japanse bedrijf een van de beste verkennende platformgames sinds Super Mario 64 (nog steeds gezien als de beste Mario game ooit) in de oven zitten: onze favoriete Italiaanse loodgieter keert terug in Super Mario Odyssey. De game werd afgelopen januari officieel aangekondigd tijdens het Nintendo Switch-onthullingsevent en Mario's nieuwe game was daar een extreem welkome verassing voor het publiek, die blijkbaar echt een titel uit deze reeks missen, die innovatief is en de formule op een originele wijze weet te vernieuwen. We noemden eerder Super Mario 64 omdat Super Mario Odyssey duidelijk diens concept sterker terug brengt; waarbij het verkennende gameplaycomponent voorzien wordt van een significant gewicht, wat spelers erg verschillende en buitengewoon gevarieerde werelden laat verkennen aan boord van het spectaculaire Odyssey-schip.

Onlangs gingen we bij Nintendo langs om drie werelden te bekijken die te vinden zijn in de game en spelen we een gameversie die anders was dan diegene die we speelden op de E3 in Los Angeles deze zomer, dit keer met Cap Kingdom, Luncheon Kingdom en Seaside Kingdom om te verkennen. Deze intense sessie gaf ons niet alleen de mogelijkheid om de innovatieve gameplaymechanismes die in de game zitten te ervaren (zoals het gebruiken van Cappy, die enorm veelzijdig en origineel is), maar ook een aantal mini-eindbaasgevechten en een enerverend en verrukkelijk eindbaasgevecht. Stap aan boord van de Odyssey en maak je riem vast: onze cruise rond de wereld om Peach (wederom) uit de klauwen van Bowser te redden staat op het punt om te beginnen!

Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey

Na een korte introducerende scène die het achtergrondverhaal uit de doeken doet waar Super Mario Odyssey omdraait (we kunnen daar nog niets over vertellen op dit moment, helaas!), komen we in Cap Kingdom terecht. Een wereld waar Mario Cappy ontmoet, het personage dat ons zal bijstaan op de lange tocht rond de Aarde. Deze sectie werkt in principe als een speluitleg waar, samen met Mario, we de basismechanismen leren om te navigeren en te bewegen in de gamewereld. Zoals je al weet geeft Cappy - die in deze game Mario's iconische rode pet vervangt - de besnorde held de mogelijkheid om zichzelf in voorwerpen en personages in de game te veranderen, om enkele kleine puzzels op te lossen of om hem simpelweg verder te helpen.

Om dit te doen moet de speler alleen maar Cappy in de richting van het betreffende voorwerpen of personage te lanceren. Dit door het gebruiken van de Y-knop of het zwaaien van de Joy-Con, alsof je met je hand een pet weggooit. We vonden beide instellingen direct intuïtief en makkelijk aanvoelen, zelf prefereren we het gebruik van de bewegingscontrole, gezien deze ook de meeste precisie levert. Cappy kan ook gebruikt worden als een wapen (als een soort van frisbee) om vijanden te raken en zelfs in dit geval is diens gebruik erg simpel en direct.

Echter, zoals we al zeiden, liggen Cappy's meest interessante aspecten in het feit dat het Mario transformeert in de meest gevarieerde Mushroom Kingdom-voorwerpen en personages. Dit geeft de Nintendo mascotte, natuurlijk, specifieke vaardigheden van dat voorwerp of personage, waardoor hij de wereld effectiever kan verkennen of bepaalde obstakels kan passeren. In het geval van Cap Kingdom konden we Mario bijvoorbeeld in een kikker veranderen, waardoor onze held hoger kon springen. Deze mechanismen geven Mario vaak de mogelijkheid om geheime gedeeltes en anderzijds onbereikbare plekken te bereiken, die vaak niet alleen de te verzamelen Power Moons bevatten waarmee levels voltooid kunnen worden, maar ook verbluffende verassingen en andere 'collectibles'.

In de volgende wereld, Luncheon Kingdom, konden we bijvoorbeeld Mario in een Hammer Bro veranderen - al kunnen we deze beter een Pan Bro noemen, aangezien de wereld een keukenthema heeft en over twee pannen beschikt in plaats van de iconische hamers - waardoor we enkele niet toegankelijk gaten kunnen openen. Niet alleen erg handig om collectibles te vinden (die ook per thema van elke Kingdom veranderen), maar ook om verder te geraken in de gamewereld. Waar we het meest van onder de indruk waren is het gemak waarmee Cappy gebruikt kan worden, we hadden namelijk vrijwel direct diens mechanisme onder de knie: en eenmaal gewend gooien we Cappy bijna tegen iedere vijand en voorwerp in de buurt om er achter te komen welke vorm Mario aanneemt; wat in veel gevallen leidt tot extreem hilarische en onverwachtse resultaten. In Super Mario Odyssey kunnen we in feite niet alleen de verschillende werelden verkennen. Nee, het echte fascinerende aspect van de nieuwe Nintendo-game ligt in het verkennen van mogelijkheden en vaardigheden die Mario kan verkrijgen met Cappy. En vanuit dit perspectief is het vrijwel onmogelijk om niet verrast te worden.

Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey

In alle drie de werelden kregen we de kans om enkele mini-eindbaasgevechten te ervaren en ook te stoeien met een echte eindbaas. In de eerste twee Kingdoms, Cap Kingdom en Luncheon Kingdom, stuiten we op de beruchte Broodals, een groep van schofterige konijnen die er alles aan doen om je te hinderen tijdens je avontuur. Beide eindbaasgevechten waren bijzonder leuk, omdat - zoals dat gebeurt in iedere Mario-game - het aan de speler is om te ontdekken wat een effectief patroon is om de vijand aan te pakken. Wat de mini-eindbaasgevechten met de Broodals betreft: beide gevechten waren behoorlijk simpel, maar tegelijkertijd verlangen ze een geweldig inzicht en intuïtie van de speler om uit te vogelen de vijand aangevallen en op de juiste manier geraakt moet worden.

Bij het eindbaasgevecht in Seaside Kingdom komen we oog in oog te staan met een monsterlijke octopus, een veel ingewikkelder en meeslepend gevecht. Naast het vooruitzicht van enkele simpele puzzels in deze Kingdom, die de toegang tot de gigantische achtpotige vrijmaken, bestond onze sessie in Seaside Kingdom vrijwel in zijn geheel uit dit gevecht met het monster. Ook hier spelen de transformaties en vaardigheden die Mario van Cappy krijgt een sleutelrol. Wees niet bang om iets uit te proberen, want heel vaak bevindt de oplossing om een bepaalde vijand te verslaan recht onder je neus. Talent, creativiteit en buiten de lijntjes denken zijn essentieel hier, omdat deze game draait om originaliteit en vrijheid. Dus wees vooral niet bang om iets raars te proberen!

Naast de buitengewone kracht die de speler wordt gegeven qua vrijheid en verkenning, wat een van de meest enerverende aspecten in Super Mario Odyssey is, was een ander element dat onze aandacht trok zondermeer de enorme aandacht die is gestopt in de details waarmee iedere Kingdom tot leven is gebracht. Elke Kingdom die we bezochten werd gekarakteriseerd door erg verschillende thema's - de zee in Seaside Kingdom, de keuken in Luncheon Kingdom en als laatste natuurlijk Capcom... natuurlijk door petten - en die zijn niet alleen in de omgeving terug te vinden, maar ook in vijanden die veranderen. Naast Pan Bro, is het vermakelijk om Goomba's te zien met koksmutsen in Luncheon Kingdom of een schelpentenue in Seaside Kingdom. De verschillende collectibles veranderen natuurlijk ook mee aan de hand van het thema van elke Kingdom.

Super Mario Odyssey

De buitengewone aandacht die in de game is gestopt in de visuele kant is ook terug te zien in een wonderschone soundtrack. Zelfs hier zijn de liedjes die op de achtergrond afspelen nooit monotoon - zelfs in langere sessies die ons staan te wachten in elke wereld, aangezien we verwachten dat we veel tijd in elke Kingdom doorbrengen om alle geheimen en eigenaardigheden te ontdekken - en past het altijd perfect bij de stijl en de sfeer van desbetreffende wereld. Een toegevoegde waarde die vaak wordt onderschat, maar die nog meer diepgang toevoegt aan de ervaring.

Het andere aspect waar we enorm van genoten terug te vinden in Super Mario Odyssey, een element dat altijd kenmerkend was voor Mario's hoofdavonturen, is de diepgang. Hoewel het waar is dat Mario-games bekendstaan voor hun buitengewone toegankelijkheid, wat een grote publiek van de games kan genieten en houden, hetgene wat aanhoudt in deze nieuwe game is de mogelijkheid om een extreem bevredigend product te zijn, waardoor verschillende type spelers kunnen genieten van verschillende onderdelen. Er zijn diegenen die de houden van de platformgedeeltes en zich concentreren op de game uitspelen; er zijn diegenen, aan de andere kant, die er van houden om ieder hoekje van de wereld te ontdekken, op zoek naar geheimen en collectibles. Super Mario Odyssey is zo opgebouwd om voor ieder soort speler, dankzij verschillende niveaus en levels, iets te bieden, zonder iemand uit te sluiten van de ervaring.

We zouden nog veel meer willen vertellen over onze Super Mario Odyssey-sessie - maar wat we hier hebben verteld is slechts een kort overzicht van wat we gezien hebben. Helaas mogen we nog niet alles vertellen. Wat we wel kunnen vertellen is dat we van wat we zagen in Nintendo's veelbelovende game ons erg enthousiast heeft gemaakt. De game is buitengewoon op ieder vlak, het is enorm gedetailleerd en biedt een gevoel van vrijheid, niet alleen betreffende de besturing, maar ook in de actie. Het doet ons steeds meer verlangen naar de release op 27 oktober. Als onze sessie een voorbode is van wat de uiteindelijke game te bieden heeft dan zou het zomaar kunnen dat Super Mario 64 van de troon wordt gestoten en Super Mario Odyssey de perfectie nog dichter benadert.

Cookie

Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.