Nederlands
reviews
Spider-Man

Spider-Man

Komt Insomniac's nieuwe actiegame in de buurt van klassiekers als Spider-Man 2?

Je bekijkt

Preview 10s
Next 10s
Advertenties

Vraag je mensen naar hun favoriete Spider-Man game, dan is de kans groot dat het antwoord Neversoft's game voor de originele PlayStation is óf Treyarch's Spider-Man uit 2004. Weinig zullen kiezen voor titels van het afgelopen decennium en dat komt doordat Spidey er nooit meer in is geslaagd hetzelfde niveau te behalen als in de jaren nul. Recente pogingen zoals Web of Shadows, Shattered Dimensions en de filmgames van The Amazing Spider-Man slaagden er niet in om diezelfde indruk achter te laten. Nu is het aan Insomniac Games om hier verandering in te brengen. Met de steun van Sony en exclusiviteit op de PlayStation 4 moet het een nieuw begin inluiden voor Spider-fans.

Een belangrijk onderdeel van de reden dat Spider-Man 2 zo hoog aangeschreven wordt is dat het webslingeren voortreffelijk was in de game. Dat is dan ook één van Insomnaic's grootste prioriteiten bij Spider-Man op de PS4. Na uitgebreid door Manhattan te hebben geslingerd kunnen we inmiddels bevestigen dat de studio er inderdaad in is geslaagd de spijker op de kop te slaan wat betreft dit gedeelte van de game. Het verkennen met webben voelt natuurlijk en eenvoudig, terwijl het tegelijkertijd de fantasie waarmaakt dat je zelf over deze superkracht beschikt. Immers kan niet iedereen door New York slingeren.

Een bevestiging van de kracht van dit gamemechanisme is dat Insomniac Spider-Man begint met een sprong in het diepe en direct begint met slingeren. Met alleen de uitleg van enkele knoppen, zoals R2 om te slingeren en X om jezelf naar voren te schieten, slinger je binnen luttele seconden instinctief van plek naar plek. Het is een wonderlijk eenvoudige opzet en door alle bewegingen van Spidey te combineren kunnen zelfs de meest onheldhaftige onder ons met gemak exact terecht komen waar ze willen.

Spider-Man
Spider-ManSpider-ManSpider-Man

Het mooiste hiervan? Deze webben zitten daadwerkelijk vast aan gebouwen en obstakels. De omliggende omgeving speelt daarom daadwerkelijk een belangrijke rol in de manier waarop je rondslingert. In het midden van de stadsjungle is het weliswaar makkelijker om je web aan gebouwen om je heen vast te plakken, maar strakke bochten en nauwe ruimtes zorgen er voor dat het lastiger is om te bewegen. Terwijl je in meer open ruimtes, zoals Central Park, veel lager en dichter bij de grond slingert doordat Spider-Man de bomen gebruikt.

Dat de game begint met slingeren is niet alleen voor de lol, aangezien je op pad bent om Wilson Fisk in de kraag te vatten, beter bekend als de Kingpin. Deze missie dient als een uitleg voor de essentiële gameplaymechanismen, maar veel belangrijker: het is een springplank voor het plot om van start te gaan. Spider-Man's obsessie, zonder te veel te verklappen, voor de Kingpin heeft er namelijk voor gezorgd dat hij andere dreigingen enigszins uit het oog is verloren en de machtsvacuüm die de schurk achterlaat zorgt uiteindelijk voor ernstige gevolgen.

We zullen andere schurken in de game niet specifiek benoemen - ondanks dat Sony er al enkele heeft laten zien in de pre-release trailers - maar als je eerder superheldengames hebt gespeeld of -films hebt gekeken dan kun je al gokken waar het verhaal ons naartoe brengt. Er duikt een schurk op, die bedreigt de stad en onze slingerende held moet deze redden. Het vindt het wiel hier niet opnieuw uit, maar er zijn enkele manieren waarop Insomniac dit eigen verhaal onderscheidt van de stapel games die hiervoor zijn verschenen.

De studio gebruikt bijvoorbeeld op vernuftige wijze veel van de personages die we kennen en plaatst deze op een andere plek in het Spider-Man universum. Zo zien we J. Jonah Jameson hier als een schreeuwerige radiopresentator, Mary Jane Watson als een verslaggever voor The Daily Bugle en Peter Parker als een wetenschapper. Dit biedt een frisse kijk op bestaande personages, waardoor het niet voelt als het herkauwen van oude ideeën.

Spider-Man
Spider-ManSpider-ManSpider-Man

Een andere wijze waarop Insomniac zichzelf onderscheidt is dat ze er bewust voor hebben gekozen om het oorsprongsverhaal, dat we al zo vaak hebben gezien, te vermijden. In plaats daarvan stappen we in de schoenen van een ervaren Spider-Man die, op 23-jarige leeftijd, dit al jarenlang doet en een welbekende kracht is in de stad. Het draait niet om het vestigen van een reputatie en nieuwe schurken, maar om de interactie met de wereld die je al kent met vijanden die je al eerder hebt ontmoet en wat er gebeurt als er een grotere dreiging de kop opsteekt waar je niet eerder mee te maken hebt gehad.

Ouder betekent echter niet per se volwassener. Parker werkt aan de ene kant in een high-tech laboratorium, maar Spider-Man maakt nog steeds gevatte opmerkingen en drijft de spot met vijanden. Acteur Yuri Lowenthal heeft uitstekend werk geleverd en maakt de superheld grappig zonder vervelend of tenenkrommend te worden. Het schrijfwerk is daarvoor te danken.

Het schrijfwerk is door de hele game voortreffelijk en wordt ongelofelijk goed gebracht. Hoewel de kern van het verhaal over het verslaan van je vijanden gaat, zijn het de relaties tussen Peter Park en Mary Jane (die al zes maanden uit elkaar zijn) en anderen, zoals met Aunt May en Miles Morales, die interessante invalshoeken bieden voor de ontwikkeling van het personage.

Dat gezegd hebbende: het spelen als MJ is niet altijd een schot in de roos. MJ's gedeeltes geven je de kans om interessante plekken te verkennen waar Spider-Man geen toegang tot heeft. Het biedt nieuwe perspectieven op het verhaal en nieuwe locaties, maar soms lijken deze onnodige bijvoegsels in plaats van betekenisvolle toevoegingen. Deze secties bevatten ook beduchte sluipgedeeltes, waarbij je direct af bent als je zien wordt. Na het slingeren door de stad vertraagt dit het speltempo enorm door je rond te kruipen en vijanden te laten afleiden.

Spider-Man
Spider-ManSpider-ManSpider-Man
Spider-Man
Spider-ManSpider-Man

We moeten ook de fantastische gezichtsanimaties benoemen, want deze brengen deze relaties echt naar een hoger niveau. Het viel ons eerst op bij Mary Jane, die erg expressief is in haar gesprekken met haar ex, maar uiteindelijk begonnen we dit ook op te merken bij de rest van de personages. Zelfs de lipsynchronisatie is hier perfect uitgevoerd en het is dit oog voor detail dat voor de hele game geldt.

Het meest gedetailleerde in de gehele ervaring is wellicht de wereld van Manhattan, iets waarvan Insomniac heeft gezegd dat het deze wilde laten aanvoelen als een eigen personage. Natuurlijk is het geen een-op-een-reproductie van de stad - Bryant Park is bijvoorbeeld veel kleiner dan in het echt - maar de details van de bekende herkenningspunten zijn zeker aanwezig. Op het launchevenement in New York zocht een collega-journalist bijvoorbeeld het bekende Flatiron Building en we konden met Google Maps op onze smartphone de locatie van het gebouw in de game vinden. Er zijn ook enkele extra locaties te vinden, zoals een toren die gebruikt wordt door een maar al te bekende groep superhelden...

Mocht het je nog niet zijn opgevallen: alles ziet er ook schitterend uit, vooral bij momenten waarop de zonnestralen tussen de gebouwen door stralen of als je over de stad uitkijkt vanaf het topje van de Empire State Building. Er is de afgelopen tijd op internet veel te doen geweest om enkele vergelijkingsafbeeldingen (met waterplassen), maar dit is visueel gezien zonder twijfel een grootste titel - al helemaal als je een goede tv hebt om de kleuren van Spidey van het scherm te laten spatten terwijl hij enkele acrobatische bewegingen uit zijn mauw schudt. Zelfs als het heel druk wordt op het scherm en het tempo opgekrikt wordt blijft alles soepel draaien.

Spider-Man
Spider-ManSpider-ManSpider-Man

Over acrobatische bewegingen gesproken: het vechten in Spider-Man is snel en vloeiend met een tempo dat ons een beetje deed denken aan Bloodborne. Bij de onthullen van het vechten in de E3-trailers werd er al snel een vergelijking gemaakt met Arkham Asylum, maar het werkt niet hetzelfde. Vierkantje is je aanvalsknop, driehoekje laat je op vijanden afschieten met je web, kruisje is springen en je kunt ontwijken om aan gevaar te ontsnappen. Hoewel het net als de Arkham-games een waarschuwing geeft boven je hoofd als je bijna wordt aangevallen, draait het hier niet om counteren, maar om bewegen. Je gebruikt Spider-Man's atletische vermogen om van vijand naar vijand te stuiteren, tegelijkertijd aan te vallen en te ontwijken.

Nadat je de basis onder de knie hebt worden er nieuwe elementen geïntroduceerd. Je kunt bijvoorbeeld vierkantje ingedrukt houden om vijanden de lucht in te slaan met een uppercut of R1 en L1 indrukken om voorwerpen uit de omgeving naar tegenstanders te gooien. Er zijn daarnaast ook gadgets die je kunt vrijspelen, waaronder webgranaten, schokwebben en zelfs Spider-drones om je te helpen tijdens het vechten door R1 in te drukken. Het klinkt ingewikkeld en het duurt even om alle knopjes in je geheugen te prenten, maar als je eenmaal bezig bent en perfect aanvallen ontwijkt, verandert het in een pijnlijke balletvoorstelling voor je onfortuinlijke tegenstanders.

Hierbij hebben we geeneens de krachten van je pak benoemt. Deze bieden unieke vaardigheden om je in gevechten te helpen, zoals het herstellen van je 'focus' of het bespelen van je gitaar om vijanden de lucht in te laten vliegen. Deze pakken zien er natuurlijk allemaal anders uit en zijn ongetwijfeld iets waar iedere fan van zal genieten. Ook kun je deze aanpassen naar je speelstijl, waardoor je je bijvoorbeeld kunt versterken tegen specifieke aanvallen.

De eindbazen in Spider-Man zijn wellicht een element waar het vechten niet overtuigt. Het maakt gebruik van een bekend patroon, waarin je specifieke reeks aanvallen moet uitvoeren om deze te verslaan. Het voelt bovendien gedateerd doordat het dezelfde animaties zijn die keer op keer worden gebruikt om een eindbaas te verzwakken. De game zit niet vol met Quick Time Events, zoals veel mensen vreesden aan de hand van de eerste trailer, maar de eindbaasgevechten kunnen wel aanvoelen als Quick Time Events. Het voelt meer alsof je kijkt hoe Spider-Man de vijand uitschakelt, dan dat je dat werkelijk zelf doet.

Spider-Man
Spider-ManSpider-ManSpider-Man

Als je niet bezig bent met het heldhaftige hoofdverhaal valt er nog genoeg te zien en doen, waaronder natuurlijk zijmissies die variëren van het tegenhouden van een overval tot het vinden van een dubbelganger. Als je meer van vechten houdt dan zijn er enkele schuilplaatsen waarin je te maken krijgt met golven aan vijanden, waardoor je de stad kunt terugeigenen. Daarnaast zijn er nog onderzoeksstations, uitdagingen van de Taskmaster, actieve misdrijven die constant verschijnen, herkenningspunten om te fotograferen, rugtassen om te verzamelen, en meer.

Dit levert allemaal 'tokens' op en deze verschillende soorten tokens zijn de valuta in de game waarmee je nieuwe pakken, gadgets en upgrades vrijspeelt. Je kunt ook vaardigheidspunten verdienen door het krijgen van XP, waardoor er dus altijd een reden is om te stad te verkennen en te genieten van de vele activiteiten die deze biedt. Zelf hebben we vrijwel alle extra's nagejaagd, omdat het zo leuk was om de wereld te verkennen en te vechten - zelfs al nadat we al meer dan genoeg tokens verzameld hadden.

En 'leuk' vat Insomniac's Spider-Man ook perfect samen. Het verhaal is meeslepend en origineel met indrukwekkende personages. De echte aantrekkingskracht is echter dat alles wordt aangedreven door pakkende en onderdompelende gevechten en verkenning die je echt in de schoenen van de slingerende superheld plaatst. Het is makkelijk om uren te verliezen door alleen maar door te stad te slingeren en de vermakelijke gevarieerde zijactiviteiten zijn daarbij een pluspunt.

We begonnen deze review door de game te vergelijken met de titels die er voor verschenen, zoals Spider-Man 2, en nu hebben fans eindelijk een game die met die toppers van weleer kan wedijveren. Het onderscheidt zich van andere games die we gezien hebben dankzij een eigen unieke aanpak, terwijl het tegelijkertijd de cruciale stijl behoudt waar Spider-Man om bekendstaat. Het resultaat is een spectaculair avontuur dat meer is geworden dan weer een superheldengame. Of je nu nieuw bent in het Spider-Man universum of denkt dat je alles over hem weet; geloof ons: deze game gaat je verrassen.

Je bekijkt

Preview 10s
Next 10s
Advertenties
Spider-ManSpider-Man

Je bekijkt

Preview 10s
Next 10s
Advertenties
09 Gamereactor Netherlands
9 / 10
+
Slingeren en bewegen is voortreffelijk; origineel verhaal; de wereld en personages zijn gedetailleerd; vechten is snel en vloeiend; gezichtsanimaties geweldig; veel te zien en te doen.
-
MJ-gedeeltes kunnen saai zijn; eindbazen zijn zwak.
overall score
Is onze netwerkscore. Wat is die van jou? Netwerkscore is een gemiddelde van de cijfers uit alle landen
Cookie

Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.