Nederlands
Gamereactor
reviews
Dirt Rally 2.0

Dirt Rally 2.0

Met Dirt Rally creëerde Codemasters een moderne klassieker, maar toch viel Dirt 4 niet bij alle fans in de smaak. Keert het met Dirt Rally 2.0 weer terug naar volle glorie?

Je bekijkt

Preview 10s
Next 10s
Advertenties

Eind jaren '90 waagde Codemaster zich met Colin McRae Rally aan een gedurfd experiment. De game was enorm realistisch en liet spelers het in hun eentje tegen de klok opnemen - ongebruikelijk voor die tijd, waar racegames overwegend luid, kleurrijk en volgepakt met spectaculaire crashes waren. In de loop der jaren is de reeks echter gaandeweg een andere richting ingeslagen en nam het na de dood van de gelijknamige rallyrijder de naam "Dirt" aan.

Vanaf hier staan overdreven rallycapriolen en het hippe buddysysteem op de voorgrond, tot een klein team bij Codemasters iets meer dan drie jaar geleden ons herinnerde aan de oorsprong van de reeks en met Dirt Rally terugkeerde naar de keiharde simulatie. De game schitterende zowel bij de critici als bij fans, maar het vervolg Dirt 4 worstelde opnieuw met de balans tussen realisme en actie.

Als grote fans van Dirt Rally hebben we inmiddels meer dan honderd uur met de pc-versie op de teller staan en minimaal diezelfde tijd op de PlayStation 4. Dirt 4 hebben we daarentegen vrij snel weggelegd om weer terug te keren naar zijn voorganger. Vanzelfsprekend keken we dan ook met smart uit naar het officiële en directe vervolg, dat met "2.0" in de titel bovendien een eerbetoon aan het klassieke Colin McRae Rally 2.0 geeft.

Je bekijkt

Preview 10s
Next 10s
Advertenties
Dirt Rally 2.0Dirt Rally 2.0

Na het experiment met Dirt 4 heeft het team bekeken was er aan de oorspronkelijke formule verbeterd kan worden en daarbij is het al eerste belandt bij de rij-'physics'. Die waren al zeer goed, maar hoe de verschillende grondsoorten, zoals grind, zand, modder of asfalt, nu aanvoelen is nog iets nauwkeuriger. Een bijzondere traktatie daarbij is de nieuw toegevoegde "aftakeling" van de ondergrond. De startpositie van je auto zorgt daarbij ook voor een andere ondergrond. Bij de bestuurder op de eerste plek is deze nog vrij stoffig, waardoor deze minder grip heeft. Terwijl coureurs die achteraan beginnen te maken krijgen met de rijsporen die de concurrentie heeft achtergelaten.

Op papier is dat een geweldige optie en ook in praktijk werkt dat zoals het moet. Vooral in het begin van in de ingeperkte carrièremodus begin je vaak met een gammele Lancia Fulvia uit eind jaren '60 achteraan, waarbij je met realistische instellingen echt moet worstelen als je gebruikt maakt van een racestuurtje met 'force feedback'. Toch voelt dit element een beetje onzinnig, aangezien je in een rally iedere 'track' slechts één keer rijdt. Er is geen sprake van meerdere rondes, zoals in Sega Rally 3, waarbij je je continue moet aanpassen aan de verslechterde bodemomstandigheden.

Dit element in de game toont echter de diepgang en hoge eisen die de ontwikkelaar aan de rij-'physics' heeft gesteld. Dirt Rally 2.0 weerspiegeld dan ook de strijd tegen de elementen die deze sport maakt. Door wind en weer, bij laagstaande zon en slechte wegomstandigheden draait het minder om als eerste te eindigen, maar meer om de finishlijn te behalen. Dirt Rally stond al bekend als de Dark Souls onder de racegames en nu doet Codemasters daar nog een schepje bovenop.

Je bekijkt

Preview 10s
Next 10s
Advertenties
Dirt Rally 2.0Dirt Rally 2.0

Dat maakt vooral de onlinemodi, waarin we onze tijden met die van digitale coureurs van over de hele wereld vergelijken, enorm lastig. Als je bijvoorbeeld een auto al in de carrièremodus gebruikt dan is deze niet beschikbaar om online een ritje mee te maken. Je zult een andere voertuig uit de betreffende klasse in de garage moeten hebben staan. Of toevallig genoeg in-game valuta opgespaard hebben om deze te kopen. Verongeluk je dan moet je de schade uit eigen zak betalen - zelfs als je tijdens een proefritje uit de bocht vliegt! Vooral bij de hogere klassen is de reparatie vaak zo prijzig, dat je net zo goed weer een nieuwe bak kan aanschaffen.

Daarnaast moet je ook nog geld overhebben voor je teamleden, die je op verschillende vlakken kunt trainen, bijvoorbeeld om reparaties sneller te laten verlopen. Je moet dus afwegen of je dit zelf repareert in de werkplaats of een volledig nieuw onderdeel koopt. Zelfs voor de banden zijn er meerdere opties en risico's om in overweging te nemen. Rijden we met oude, versleten rubbers of besteden we geld aan een paar nieuwe? Nemen we één of zelfs twee reservebanden mee, waardoor het gewicht van de auto toeneemt? Of nemen we het risico uitgeschakeld te worden na een lekke band?

Als je verongelukt of een 'spin' maakt loopt je zelfs risico om gediskwalificeerd te worden als je niet binnen 30 seconden eer op het circuit bent - aangezien het volgende team al onderweg is. In die zin is deze (uitschakelbare) functie uit Dirt 4 meegenomen: op de route kun je wellicht achtergebleven concurrenten aantreffen, waarbij er natuurlijk kans is op een botsing. Dat klinkt lastig en dat is het ook.

In Dirt Rally 2.0 draait het veel meer om het afwegen van risico's die je neemt - niet alleen voor jezelf, maar ook voor de toeschouwers en je eigen co-piloot, die de routevoorspellingen dit keer gedetailleerder dan ooit tevoren. Echter herhaalt deze het overduidelijke veel te vaak, terwijl de rustige man helemaal niet reageert op botsingen. Hij hoeft geen brand en moord te schreeuwen, maar hier en daar een "Oh!" of "Alles goed?" zou veel realistischer zijn. In het algeheel probeert de game echt wel, in tegenstelling tot Dirt 4, om meer sfeer op te wekken. We zien we onze 'pitbox' voor en na de race, geeft de bijrijder commentaar op de race en moeten we na de finish doorrijden tot de marshal.

Zoals vroeger is de reis net zo belangrijk als de bestemming. Maar ook de sensatie waarbij alles in de laatste bocht nog de soep in kan gaan na een zeven minuten lange etappe. En di keer worden we tijdens de rit getrakteerd op een visueel genot, aangezien de graphics wederom zijn verbeterd. Ook de verschillende tijden van de dag en de weersomstandigheden zijn voortreffelijk uitgevoerd. Soms is de zon verblindend of zorgen de weerspiegelen in het natte wegdek voor de nodige verwarring, net als in het echt.

Je bekijkt

Preview 10s
Next 10s
Advertenties
Dirt Rally 2.0Dirt Rally 2.0

Visueel zijn de nachtetappes iets minder indrukwekkend. Deze zien er vaak ietwat kunstmatig uit, waardoor dat precies komt is niet overduidelijk - wellicht komt het door de hoge lichtverzadiging in het donker. Als je licht namelijk kapotgaat en dan door de duisternis racet, ziet er alles er een stuk sfeervoller uit, maar natuurlijk veel gevaarlijker om te racen. Overdag is Dirt Rally 2.0 echter op zijn mooist en in tegenstelling tot de willekeurige gegeneerde omgevingen van Dirt 4, is hier alles met de handgemaakt en dat ziet er indrukwekkend uit. Hoewel sommige stukjes vaak hetzelfde zijn met bossen en weilanden, wordt dit afgewisselde met prachtige omgevingen, schitterende vergezichten en idyllische dorpjes.

Door de keuze voor de vertegenwoordigde landen is de visuele variatie echter beperkter dan in het origineel. Dit keer racen we door Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland, Spanje, Polen en de VS. Voor Dirt 4-veteranen bekend terrein en een deel hiervan lijkt ook opnieuw gebruikt, alhoewel het algehele pakket meer een geheel vormt. Sneeuw- en winterroutes ontbreken nog steeds in de game, maar er komen nog de nodige DLC-pakketten aan. De eerste hiervan moet ons naar Monte Carlo, Zweden en Duitsland brengen, met drie rally's die ook al in het eerste deel beschikbaar waren. Dat wijst er misschien op dat de content uit diens voorganger een nieuw likje verf krijgt en tegen betaling wordt toegevoegd.

Wellicht stelt dit niet alle fans tevreden, maar Dirt Rally 2.0 heeft nu al iets meer content dan diens voorganger bij de release. Dat komt voornamelijk doordat er meer keuze, vooral op het gebied van auto's. Deze klinken overigens overwegend iets bruter dan in het origineel en ook de andere geluidseffecten komen uitstekend over. De muziek in de menu's en laadschermen zijn minder hip dan voorheen en doen in het slechts geval zelfs beetje denken aan liftmuziek. Maar gelukkig gaat het natuurlijk om de heerlijk motorgeluiden en die passen perfect bij de verschillende autoklassen: van klassiekers uit de jaren '60 tot moderne GT-bolides, die je in het echt alleen in je dromen op een rallytrack zou zien.

Je bekijkt

Preview 10s
Next 10s
Advertenties
Dirt Rally 2.0Dirt Rally 2.0

Tenslotte zorgt de officiële gelicenseerde Rallycross voor variatie en op dit gebied zijn zowel routes uit de voorganger als nieuwe tracks te vinden. Hier kun je ook directe gevechten aan gaan met concurrenten om geld te verdienen om in nieuwe auto's te stoppen. Of natuurlijk in reparaties, als het minder goed gaat. Maar zelfs na een ernstige botsing blijf je gewoon doorgaan in Dirt Rally 2.0.

Uiteindelijk maakt de game ons virtueel betere coureurs. En ook met de steile leercurve moet je ongelofelijk veel oefenen om een echte offroad-professional te worden. Over virtualiteit gesproken: Dirt Rally stond al bekend als een van de allerbeste VR-racegames, terwijl dit bij Dirt 4, tot ergernis van fans, werd verwaarloosd. Dat is jammer, want die driedimensionale visie van de tracks maakt het makkelijker om afstanden en snelheid correct in te schatten. Gelukkig heeft Codemasters al aangekondigd met Oculus samen te werken om later dit jaar een VR-optie toe te voegen. Of dit ook betekent dat we Dirt Rally 2.0 op andere VR-systemen kunnen spelen, valt nog te bezien. Oculus staat meestal open voor andere platformen en oplossingen, waardoor het enige grote vraagteken eigen PlayStation VR is.

Tot die tijd kun je ook zonder VR enorm veel plezier hebben met Dirt Rally 2.0. Tenminste als je bereidt bent de genadeloze gameplay, zelfs met alle rijhulpmiddelen aan, op de koop toe te nemen. Een terugspeelfunctie zal dan ook nooit in Dirt Rally verschijnen. En dat is precies de reden dat fans van het origineel ook van dit vervolg zullen houden. In de nabije toekomst brengt Codemasters ons hopelijk nog meer, zodra de (ontbrekende) content verschijnt.

Dirt Rally 2.0
Dirt Rally 2.0
09 Gamereactor Netherlands
9 / 10
+
Op alle vlakken beter dan het origineel, wat misschien wel de beste rallygame ooit was.
-
Sneeuwtracks ontbreken (nog steeds); qua content niet veel groter dan het origineel.
overall score
Is onze netwerkscore. Wat is die van jou? Netwerkscore is een gemiddelde van de cijfers uit alle landen
Cookie

Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.