Gamereactor NL. Bekijk de laatste video game trailers, en interviews van de grootste gaming beurzen ter wereld. Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.

Nederlands
Gamereactor
previews
Destiny 2

Destiny 2 hands-on

We stuurden een Destiny-verslaafde naar LA om een eerste indruk te krijgen van wat het vervolg te bieden heeft.

HQ
HQ
HQ

We zijn de oceaan overgevlogen om te kijken of Destiny 2 onze verwachtingen kan waarmaken. Als we het evenement na acht uur verlaten voelen we ons gerustgesteld. Destiny 2 is goed op weg om daadwerkelijk iets geweldigs te worden.

Het evenement begon met een presentatie van een uur. De opzet van Destiny 2 wordt hier direct gevestigd. De toren in de laatste veilige stad op Aarde is ingenomen door de Cabel. De schildpadachtige ruimtewezens zijn gebrand om de mysterieuze kracht die de mensen hebben gekregen van The Traveller (de grote bol die boven de stad hangt) in hun macht te krijgen en zijn daarom begonnen met het bombarderen van alles en iedereen. Er wordt een dappere poging gedaan om de stad te verdedigen en enkele bekende gezichten, zoals Cayde-6, Ikora Rey en Zavala, geven alles wat ze hebben. Bij het overschakelen van het tussenfilmpje naar de daadwerkelijke gameplay juicht het publiek. Destiny 2 ziet er uit als Destiny en dat is niet per se iets slechts.

Als we de controller vastpakken voelen we ons dan ook meteen thuis. Er is geen twijfel over dat dit Destiny is, zowel visueel als qua gameplay. Wat echter ook meteen duidelijk wordt is dat het veel dynamischer is. De gehele gevechtszone voelt levendig aan; er wordt geschreeuwd over de radio, overal is vuur en vliegen vonken in het rond, en er hangt een gevoel van gevaar in de lucht. Het voelt als Destiny, maar de "Homecoming"-missie die we zijn laat vrijwel alle vergelijkbare missies uit zijn voorganger ver achter zich. Van het helpen van Zavala met het weerstaan van de oorspronkelijke aanval met hulp zijn Titan-bubbel, tot het kijken hoe Ikora Rey een novabom gooit naar een aanvallend ruimteschip, tot het oog-in-oog staan met de game's schurk, Gaul. Het voelt allemaal fantastisch. Werkelijk fantastisch.

Destiny 2
Destiny 2Destiny 2

Luke Smith, gamedirector van Destiny 2, die ook de ontwikkeling van de bejubelde uitbreiding The Taken King leidde, legt uit dat Destiny 2 een reboot is en het idee is dat het even makkelijk moet zijn voor iemand die nooit Destiny heeft gespeeld om er mee aan de slag te gaan, als dat het is voor iemand die er al honderden uren in heeft gestoken.

"We wilden een wereld bouwen waarvan je deel uit wilt maken. Dit draait om het bouwen van een plek die interessant is, het draait er om dat je geweldige dingen kan doen. Ongeacht je stemming en het maakt niet uit of je een solo-, competitieve of co-opspeler bent, we hebben activiteiten voor je om te spelen."

Het doel was om een wereld te bouwen waarin spelers tijd willen doorbrengen, een wereld vol met dingen voor allerlei soorten spelers. Ongeacht of je het leuk vindt om met vrienden of alleen te spelen, er zijn dingen die je kunt doen. De structuur van de gamewereld is daarvoor aanzienlijk veranderd, de planeten die je bezoekt zullen gigantisch zijn en ze zullen veel dingen bevatten om te zien en te verkennen.

Op Aarde kunnen we de "European Dead Zone" bezoeken, wat volgens Bungie het grootste gebied is dat ooit gemaakt is voor Destiny. Deze bevat complete bossen, een ondergronds grottensysteem en een Red Legion-basis om in te nemen. We zullen ook Titan bezoeken, een van de manen van Saturnus die vrijwel geen landmassa meer heeft. Nessus is een planeet die de Vex vrijwel helemaal heeft geconsumeerd en tot een machine heeft omgebouwd. We zullen ook Io in Destiny 2 te zien krijgen, de laatste planeet die The Traveller bezocht voor zijn instorting. Niets van dit alles werd getoond tijdens het evenement, maar het klinkt zeker alsof Destiny 2 meer een open-wereld zal bevatten dan zijn voorganger, compleet met geheimen en een kaart die je helpt dit te verkennen.

Destiny 2
Destiny 2Destiny 2Destiny 2

De missie die getoond werd, getiteld Homecoming, is ook hetgene wat we later spelen. Voor spelers die veel tijd in Destiny hebben gestoken is het een soepele overgang naar het wegknallen van de Cabal. Destiny 2 speelt vrijwel exact hetzelfde als Destiny, maar zoals je verwacht zijn er enkele nieuwe mechanismen toegevoegd. Op het moment zijn twee van de oude subclasses bevestigd (Striker voor de Titan en Gunslinger voor de Hunter), plus drie gloednieuwe subclasses (later meer over deze). De oude classes hebben een kleine make-over gekregen en een nieuwe vaardigheid per class naast de granaat en 'melee'-aanvallen.

De Gunslinger heeft een ontwijkingsbeweging gekregen om in hachelijke situaties te gebruiken (denk aan de ontwijkingssprong van de Nightstalker). De Striker heeft een beschermende muur gekregen die opgezet kan worden en de nieuwe Warlock-class Dawnblade kan een genezend energieveld oproepen. De vaardigheden zijn ook uitgedost met twee verschillende keuzes, wat enkele class 'customisation' toelaat. Het genezende veld van de Dawnblade kan bijvoorbeeld ingeruild worden voor een veld dat jou en je medespelers meer schade laat uitdelen. Deze extra vaardigheid voegt een andere dimensie toe aan Destiny 2, omdat je met veel meer rekening moet houden bij het samenstellen van het perfecte Raid-team.

Dawnblade is de enige nieuwe subclass die we konden uitproberen. De granaten zijn hetzelfde als die van de oude Sunsinger-class en de variaties betreffende het springen voelen allemaal vertrouwd. De 'super' bestaat uit een brandend zwaard die het mogelijk maakt om veel schade toe te dienen op een hoog tempo, het liefst in de lucht. De andere twee nieuwe speciale aanvallen die getoond werden waren de Titan's Sentinel, gebaseerd op het Void-element. Stel je Captain America voor en je begrijpt wat we bedoelen. Het schild wordt gebruikt om op vijanden te richten die dom genoeg zijn in de weg te lopen, en wordt ook gebruikt om te verdedigen als dat nodig is. Arcstrider is de nieuwe Hunter-class en deze herinnert ons veel aan de Arcblade-class uit Destiny, tenminste zo ver wij konden zien tijdens de presentatie.

HQ
HQ

Alhoewel de classes grotendeels vertrouwd aanvoelen heeft het upgrade-systeem een fatsoenlijke make-over gekregen. Het is versimpeld en veel van de keuzes die je kon maken zijn niet meer beschikbaar. In plaats daarvan wilt Bungie dat je vasthoudt aan een of twee voorafgemaakte vormen. Geen probleem op zich en de meeste spelers pasten dit nadat de upgrades stopten waarschijnlijk toch al niet meer toe, al haalt het enigszins het gevoel van controle weg en kan dit gezien worden als een stap richting een meer casualopzet. Het is hier het opmerken waard dat de versie die we speelden niet dezelfde zal zijn als de game die in september lanceert, veel kan nog veranderd worden.

Na de campaignmissie konden we een nieuwe Strike uitproberen, The Inverted Spire, en net als bij de campaignmissie het geval was, was het onmiskenbaar een Destiny-missie, maar zeker een goede. Hier vechten we tegen de Vex en de Cabal op enorme slagvelden en gigantische industriële boren terwijl we ons een weg banen naar een fascinerende eindbaas. Bungie lijkt meer open te staan voor het experimenteren met mechanismen dan voorheen en er zijn zelfs platformsegmenten. Weg is de beproefde formule van het naar binnen rennen van een ruimte, alles afslachten en dit opnieuw te doen. Tenminste dat is de indruk die wij kregen. Of dit een indicatie is van andere strikes die bij de release beschikbaar zullen zijn is onbekend.

Iets dat compleet veranderd is, is hoe de wapens worden benaderd. Niet dat het anders is om ze te gebruiken, maar meer hoe ze gecategoriseerd zijn en welke wapens in bepaalde situaties gebruikt moeten worden. Voorheen was het redelijk makkelijk en rechtdoorzee. Er waren drie hoofdcategorieën met verschillende subcategorieën. Als je een pistool wilde hebben, een shotgun en een rocketlauncher stond je vrij om jezelf hiermee uit te rusten. Nu zijn de wapens verdeeld in Kinetic, Elemental en Power. In de eerste twee categorieën kun je hetzelfde soort wapen dragen, met het verschil dat het wapen in de Elemental-categorie Elemental-schade toedient (Solar, Arc, Void). Het is nu mogelijk om twee assault rifles te dragen als je dat wilt. In de Power-categorie vind je wapens die met een schot kunnen doden. Sniper rifles, shotguns, rocket launchers enzovoorts. Wat dit in feite betekent is dat rocket launcher en sniper rifles hetzelfde soort ammunitie gebruiken, wat zorgt voor enkele interessante veranderingen, met name in multiplayer. Er zijn minimaal twee nieuwe type wapens in Destiny 2: submachine guns en grenade launchers. De eerste is bedoelt als een optie voor 'close quarters', terwijl de tweede... je granaten laat afvuren. Natuurlijk, is het heel goed mogelijk dat er nog meer toegevoegd wordt in de volledige game.

Destiny 2
Destiny 2

Voordat we in de veranderingen duiken van de competitieve modi, gaan we in op de manieren waarop Bungie hoopt enkele terugkerende problemen te verlichten die ze ondervonden met matchmacking. In Destiny bevond de meest lastige (en beste) content zich aan het einde van de game. Hier vind je de Raids, Trials of Osiris, en tot een bepaalde hoogte de Nightfall-strikes. Het probleem met deze content is dat slechts de helft van de spelers het einde van de game bereikte en Bungie wil dat meer spelers het beste ervaren wat Destiny 2 te bieden heeft. In plaats van standaard matchmaking is er iets dat "Guided Games" genoemd wordt. Deze tool geeft solospelers de mogelijkheid om clans te vinden met open slots voorafgaand aan een bepaalde activiteit, zodat ze een verzoek kunnen sturen om deze activiteit te joinen. Als je opzoek bent naar een groep kun je informatie over de clan lezen en hopelijk een goede match vinden die past bij je vaardigheidsniveau en speelstijl. Op deze manier hoopt Bungie wat vijandigheid die rondom "Looking for Group"-pagina's en standaard matchmaking hangt te verhelpen.

Luke Smith legt het als volgt uit: "Je zal altijd manieren hebben om de spelers die je sessies joinen te managen. Het ding is dat we onderlinge kwaadaardigheid tussen mensen willen oplossen; we willen mensen dat mensen uitmuntend gedrag tegenover elkaar vertonen en we moeten ze een systeem geven dat hun de mogelijkheid biedt dit te doen. We geven je daarvoor clan banners, namen en beschrijvingen om er voor te zorgen dat je zegt "oh mijn god, dat is iemand waarmee ik wil spelen."

"Een ding waar we niet over hebben gepraat in de presentatie, wordt Guardian Oaths genoemd. Voor dat je je Guided Names invoert vragen we je met deze akkoord te gaan. Als je de clan bent heb je een eed aan de speler waarmee je speelt. Zij hebben misschien deze activiteit niet eerder gespeeld en jouw taak is om hun er doorheen te begeleiden. Er wordt verondersteld dat je hun helpt en toont wat het is om een goede Guardian te zijn."

Als je deel uitmaakt van een clan die andere spelers helpt verdien je allerlei verschillende beloningen en hoe meer je voor andere doet, hoe meer je terugkrijgt. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet helemaal duidelijk, maar het klinkt als een goede oplossing om te zorgen voor een positieve community. Iedereen die heeft geprobeerd een Raid te spelen met willekeurige vreemden zonder microfoons weet hoeveel kopzorgen dit kan opleveren.

Destiny 2
Destiny 2Destiny 2

Daarbij komen we bij de multiplayer. Misschien de meest onverwachte aankondiging tijdens de presentatie was dat alle PvP-modi vier tegen vier zijn in Destiny 2. Dit werd samen met een nieuwe modus onthuld, Countdown, een modus met rondes waar een team aanvalt door het plaatsen van een bom en de andere de locatie moet beschermen of de bom moet ontmantelen. De rond kan ook gewonnen worden door het elimineren van het andere team. Je hebt een leven per ronde, maar kan weer tot leven gewekt worden door een teamlid, echter zit hier een limiet op van vier per ronde.

Het klinkt erg als Counter-Strike, dat is het, en het werkt uitstekend. Het is makkelijk om te begrijpen waarom het slechts vier tegen vier is, dat maakt het persoonlijker en intenser en het maakt het ook makkelijker voor Bungie om alle maps in de verschillende gamemodi te balanceren. We spelen enkele games en deze waren zeer vermakelijk, het voelt nog steeds erg als Destiny, ook al zorgt het vier tegen vier-formaat voor een andere dynamiek. Hoe de modi en aantal spelers in de toekomst zullen evolueren valt nog te zien, maar we vragen Luke Smith over Iron Banner en Trials of Osiris en het lijkt er op dat deze terugkeren, hoe dit precies eruit gaat zien valt niet te bezien: "Trials of Osiris komt naar Destiny 2, maar het is anders dan het voorheen was", vertelt Smith ons.

Destiny 2Destiny 2

Zoals je waarschijnlijk weet zal Destiny 2 ook op pc speelbaar zijn en we kregen een voorproefje van deze versie van de game op het evenement. Hoe speelde dit? Simpelweg ongelofelijk. Het is even wennen om met een muis en keyboard te spelen, maar het gevoel van vloeiendheid dankzij een vaste 60 frames per seconde (de uiteindelijk game bevat een optie voor een open framerate) overtreft de consoles makkelijk. Het grafische verschil tussen de pc en console verschilde weinig, weliswaar speelde wij op een pc met 4K en Medium-settings. Waarom consoles (inclusief de PS4 Pro en Scorpio) begrensd worden tot 30 frames per seconde werd als volgt beantwoord:

"Op de PlayStation 4 Pro hebben we gekozen om de GPU (grafische kaart) voor native 4K te gebruiken, het ging niet hard genoeg slaan om ons naar 60 frames per seconde te brengen. Met Destiny 2 op de pc willen we een ervaring hebben die pc-enthousiastelingen aanspreekt en dat betekent een ongelimiteerde framerate, aanpasbare FoV, anti-alliasing, meer particles; de volle bak met alles wat je denkt dat pc-enthousiastelingen willen", legt Smith uit.

Destiny 2 voelt bekend aan, maar zoals we aan het begin al schreven, is dat niet per se iets slechts. Waar de meeste mensen het mee eens zullen zijn is dat Destiny nagenoeg perfect was qua speelbaarheid, maar op andere vlakken tekort schoot: de content, het verhaal en de personageprogressie. Destiny 2 voelt ongelofelijk afgewerkt, met strakke besturing, leuke wapens en verticale gameplay. Wat we konden zien van het verhaal, zowel tijdens de campaignmissies en tijdens de tussenfilmpjes, is veelbelovend, en het verkennen van de verschillende planeten kan erg interessant zijn.

Alleen de tijd zal leren hoe dit allemaal uitpakt, maar Bungie haalt dit keer alles uit de kast, terwijl het tegelijkertijd probeert niet te verpesten wat Destiny zo populair heeft gemaakt. Zoals de uitdrukking luidt: "'wat niet kapot is, hoef je niet te repareren", zo voelt het. Later deze zomer verschijnt er een bèta en dan duurt het slechts enkele maanden tot de lancering. We zijn opnieuw gerustgesteld en overtuigd dat Destiny 2 zijn beloften zal inluiden in september.